Date posted: 30. 07. 2012 | Category: LINDART, NOVICE

17. LindArt Lendava 2012

Zmagovalni tandem: Ricarda Hoop iz Nemčije in Zsigmond Lucza iz Madžarske

Galerija-Muzej Lendava je v okviru programa likovno poletje na lendavskem gradu med 11. in 21. julijem 2012 organiziral tradicionalno 17. mednarodno mladinsko likovno kolonijo LindArt Lendava 2012 z motom “So-deluj VI./Co-operate VI.”. Gre za edinstven projekt oz. likovno manifestacijo, in to v svetovnem merilu, ki si predvsem prizadeva priskrbeti takšno shajališče za umetnike mlajše generacije, ki delujejo znotraj “tradicionalnih” vizualnih disciplin, kjer je sodelujočim ponujena možnost delovanja v aktivnosti, ki je tako geografsko kot konceptualno odmaknjena od njihove ustaljene likovne prakse.

Vodilna ideja, ki koloniji daje svojevrsten pečat in jo s tem loči od ostalih podobnih manifestacij, pa je vsekakor dejstvo, da povabljene avtorje na podlagi žreba povežemo v umetniške tandeme. Med kolonijo torej 2 avtorja vzajemno ustvarjata na skupen likovni nosilec. Tako so letos v tandemih ustvarjali Elodie Garrone iz Francije in Dragana Grujičić iz Srbije, Ricarda Hoop iz Nemčije in Zsigmond Lucza iz Madžarske, Lucija Stramec iz Maribora in Shadi Yasin iz Izraela.

“So-deluj/Co-operate” kot moto kolonije tako odgovarja platformi likovne kolonije LindArt, osnovani na podlagi kritičnega razmišljanja o naravi odnosov, povezovanj in vseh vrst kolaboracij znotraj naše sodobne družbe. Osebna nota le-teh po našem mnenju vse bolj bledi in tandemsko delo na skupen likovni nosilec je posebna stimulacija, ne le za kompromis in strpnost, temveč/in predvsem nadgradnjo le-tega. Preseči torej izključno lastno (umetniško) razmišljanje in pokazati pripravljenost postaviti se v položaj resničnega raziskovanja in sprejemanja drugačnosti oz. drugih. Likovni umetniki navadno (sami zase) ustvarjajo v svojih ateljejih in niso vajeni neposrednega timskega dela. Zato tak projekt terja veliko mero odprtosti in nenazadnje ustvarjalnosti, odmik od šablonskega in reproduktivnega delovanja ter prehod na (resnično) kreativno razmišljanje/delovanje.

Vsakoletno organiziranje likovne kolonije LindArt nas potrjuje v želji po novih izzivih ter zanimanju za razmere znotraj sodobne umetnosti, kakor tudi v tem, kako se najmlajša generacija sooča z njimi. S pričujočim projektom se zavestno pridružujemo promociji ter spoštovanju kulturne raznolikosti in dialoga z namenom, da spodbudimo medsebojno razumevaje med ljudmi iz različnih kultur in okolij; prizadevamo si za ozaveščanje širše javnosti proti diskriminaciji in/ali socialni izključenosti, proti rasizmu in ksenofobiji. Med pomembne cilje programa pa samoumevno sodi tudi promocija kraja in naših aktivnosti, približevanje sodobne umetnosti “preprostemu človeku”, kakor tudi bogatitev likovne zbirke GML. LindArt zbirka danes šteje že čez 400 del izjemnega pomena; gre namreč za dela, ki so bila ustvarjena v času raziskovalnega procesa mladega umetnika ter dela, ki so jih ustvarili “naključni” ustvarjalni tandemi. Njihovih del ni mogoče najti nikjer drugje po svetu.

Desetdnevno druženje in ustvarjanje smo zaključili z otvoritvijo razstave nastalih edinstvenih kreacij, ki so na ogled širši javnosti od 20. julija v lendavski sinagogi. Razstavo je odprla gospa Beata Lazar, v. d. direktorice Galerije-Muzeja Lendava. V projekt razstave smo aktivno vključili tudi gledalce oz. obiskovalce razstave s tem, da smo jim ponudili možnost glasovanja za delo, ki jim je najbolj priraslo k srcu. Tako je publika največ glasov namenila delu Ricarde Hoop iz Nemčije in Zsigmonda Lucza iz Madžarske, ki sta dobila s tem možnost predstavitve samostojnih opusov naslednje leto v galeriji lendavskega gradu.

Projekt je dosegel svoj namen s tem, da je združil mlade ustvarjalce iz različnih krajev in držav, različnih kultur in tradicij. Tako so se zgodila nova prijateljstva, novi stiki, izmenjava mnenj in izkušenj, rešitve različnih likovnih problemov ter skupno ustvarjanje.

Dubravko Baumgartner, kustos GML


FOTOGRAFIJE: UTRINKI IZ KOLONIJE IN OTVORITEV RAZSTAVE

lindart_01 lindart_02 lindart_03 lindart_04 lindart_05 lindart_06 lindart_07 lindart_08 lindart_09 lindart_10 lindart_11 lindart_12 lindart_13_zmagovalni_tandem