Date posted: 07. 09. 2022 | Category: NOVICE

Evropski dnevi judovske kulture 2022: Obnova

Različni dogodki po Sloveniji
4. september – oktober 2022

Z dnevom odprtih vrat Mariborske sinagoge v nedeljo, 4. septembra, so v Sloveniji začeli Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) 2022. Evropski dnevi judovske kulture so vseevropski projekt, ki poteka od leta 2000 naprej, vsako leto pa potekajo v več kot 25 evropskih državah. Z njim si organizatorji širom po Evropi prizadevajo osvetliti raznolikost in bogastvo judovstva ter njegov zgodovinski pomen v lokalnem, regionalnem in nacionalnem okolju s pripravo različnih dogodkov – konferenc, koncertov, gledaliških predstav, vodenih ogledov in drugih aktivnosti, ki potekajo po vsej Evropi sočasno, obenem pa spodbujajo vrednote, kot so dialog, (s)poznavanje in priznavanj drugačnega ter izmenjava.

Letošnja tema Evropskih dnevov judovske kulture je obnova, v Sloveniji pa bodo dogodki potekali v Mariboru, Murski Soboti, Negovi, Lendavi in na Ptuju.

Obnova je vtkana v skoraj vse vidike judovskega življenja in prakse – pravzaprav judovsko življenje nenehno nadgrajuje preteklost na nove načine –, in tako prinaša občutek nenehnih sprememb s pomirjujočo kontinuiteto.


PROGRAM V LENDAVI

V lendavski sinagogi bo v torek, 20. septembra 2022, koncert Romana Grinberga s skupino (vstop bo mogoč le z vabilom). 

V petek, 23. septembra 2022, bo ob 10. uri v mestni hiši Občine Lendava mednarodna strokovna konferenca Never Forget – Remembering the Holocaust and Building Tolerance and Solidarity in the EU (Nikoli ne smemo pozabiti – v spomin in opomin na holokavst ter za spodbujanje strpnosti in solidarnosti v EU), ob 17. uri pa v Sinagogi Lendava odprtje likovne razstave Dana Reisingerja Ognjeni zvitki ter predstavitev kataloga. 

Vljudno vabljeni. 


Prenos programske zloženke:
EDJK_2022_program (pdf, 503 KB)


OPIS RAZSTAVE

23. september 2022, 17.00
Sinagoga Lendava, Spodnja ulica 5

Ognjeni zvitki, odprtje likovne razstave Dana Reisingerja in predstavitev kataloga

Izraelski slikar in grafični oblikovalec Dan Reisinger (1934–2019) je serijo del Ognjeni zvitki zasnoval leta 1979 kot grafično upodobitev verzov znamenitega izraelskega pesnika Abbe Kovnerja. Kovnerjeva poezija in Reisingerjeva dela tako sestavljajo subtilno celoto, s katero ustvarjalca opominjata na nesrečno usodo judovskega naroda v različnih krajih in obdobjih. Razstava je bila postavljena že v različnih muzejih in galerijah po svetu, umetnik, ki je leta 2012 postal častni občan Lendave, pa jo je poklonil Občini Lendava kot del stalne razstave v tamkajšnji sinagogi. Ob novi stalni postavitvi likovnih del Ognjeni zvitki Dana Reisingerja v Sinagogi Lendava bo predstavljen tudi spremljajoči katalog. V okviru predstavitve kataloga bo Boris Hajdinjak osvetlil zgodbo družine Dana Reisingerja, Tanja Šimonka pa bo očrtala umetnostnozgodovinsko vrednost Reisingerjevih del.

Organizatorja:
Galerija-Muzej Lendava
Občina Lendava

Partner:
Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

 

Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja pripadajo izključno Občini Lendava in ne odražajo stališč Evropske unije ali Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA), zato Evropska unija in naročnik ne prevzemata odgovornosti za vsebino le teh.


Povezave:
https://www.lendava.si/vsebina/evropski-dnevi-judovske-kulture-2022-obnova
http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2022-2/evropski-dnevi-judovske-kulture-2022/
https://www1.kkl.si/sl/spored-2022-09/