Date posted: 03. 03. 2020 | Category: NOVICE, Pretekle

LIKOVNA RAZSTAVA: Giorgio de Chirico – Metafizični umetnik

V A B I L O

Spoštovani ljubitelji umetnosti!

Galerija-Muzej Lendava in Občina Lendava
vljudno vabita Vas in Vaše prijatelje
na odprtje razstave

Giorgio de Chirico
Metafizični umetnik,

ki bo v petek, 6. marca 2020, ob 19. uri
na lendavskem gradu.

Ob odprtju razstave bodo spregovorili
Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava, Janez Magyar, župan Občine Lendava in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak.

Razstavo bo odprl Daniele Brandani,
lastnik gostujoče zbirke.

Za glasbeni program bo poskrbela dijakinja
3. letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Izidora Krenn, viola.

Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2020.


GRAFIKA VABILA


O RAZSTAVI

GIORGIO DE CHIRICO
metafizični umetnik

Italijanski slikar, grafik, kipar in literat Giorgio de Chirico (1888–1978) je eden najpomembnejših ustvarjalcev umetniških gibanj z začetka 20. stoletja. Njegovo ime je neločljivo povezano z metafizično umetnostjo, saj ni bil le ustanovitelj gibanja, ampak tudi njegov najvidnejši predstavnik. Skupina scuola metafisica je nastala leta 1917 v italijanskem mestu Ferrara, čeprav je de Chirico svojo prvo metafizično sliko ustvaril že leta 1910. Imel je velik vpliv na sodobnike, predvsem na nadrealiste, ki so v njem videli svojega predhodnika in največjega vzornika.

Razstava z naslovom Giorgio de Chirico – metafizični umetnik prikazuje dela iz umetnikovega zadnjega ustvarjalnega obdobja. Od leta 1968 naprej so se v njegovo umetnost postopoma vračali motivi in slogovne prvine, s katerimi je zaslovel na začetku stoletja. Razstavljena dela omogočajo vpogled v pomembno obdobje de Chiricojevega ustvarjanja, ki je zaključilo njegovo umetniško pot in nam približalo prizadevanja in značilnosti metafizične umetnosti.


IZBRANA DELA


V MEDIJIH