Date posted: 01. 08. 2023 | Category: NOVICE

NAPOVEDUJEMO: 450. obletnica prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije

Bogata in plodovita zapuščina pisane besede in bralne kulture v Lendavi temelji na izjemni povezanosti lendavske kulturne zgodovine s knjigo, ki sega v 16. stoletje, v obdobje reformacije, ko se je Dolnja Lendava razvila v najpomembnejše literarno in versko središče zgodovinske Zalske županije. Nauki reformacije so v takratni Dolnji Lendavi intenzivno zaživeli tudi po zaslugi tiskarne, ki je začela obratovati leta 1573. Tiskarsko delavnico je vodil znameniti potujoči tiskar Rudolf Hoffhalter, ki je leto dni gostoval na dvoru Banffyjev. V dolnjelendavski tiskarni so bila v madžarskem jeziku natisnjena tri dela slovitega protestantska pridigarja, dvornega učitelja in nabožni pisatelj, Györgya Kultsárja. Hkrati so to bile prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije.

V jubilejnem letu se v Lendavo vračajo vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja, ki so jih pred 450. leti natisnili v Lendavi. Razen starosti teh knjig je prava posebnost razstave še v tem, da sta dve knjigi izmed treh edina še obstoječa primerka originalov iz tistega časa. Razstavljeni eksponati bodo na ogled v okviru mednarodne strokovne konference 25. avgusta 2023 v mestni hiši in 26. avgusta 2023 v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva.

Otvoritev razstave z naslovom 450 let prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije in zgodovinske Zalske županije bo ob 11. uri v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva, eksponati pa bodo na ogled do ponedeljka, 28. avgusta 2023.

V sklopu mednarodne konference z naslovom 450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi bodo predstavljene knjige Györgya Kultsárja iz tega obdobja ter s tem izjemnim kulturnozgodovinskim dosežkom povezani pomembnejši dogodki in posamezniki.

https://www.lendava.si/objava/794617
https://www.kl-kl.si/napovedujemo-450-obletnica-prve-tiskane-knjige-na-ozemlju-danasnje-slovenije/