Date posted: 10. 04. 2014 | Category: NAPOVEDUJEMO - ARHIV

NAPOVEDUJEMO: GOYA – Los Caprichos

Los Caprichos
FRANCISCO DE GOYA (1746–1828)

plakat_goya_100x70cm_20140409_spletGoyeva serija bakrorezov z naslovom Caprichos (Domislice) niti po 215 letih ni v ničemer izgubila svojega umetnostnozgodovinskega pomena. Goya se je začel ukvarjati s serijo grafik leta 1793, dokončane umetnine so objavili leta 1799. Mojster je ciklus s političnim nabojem in družbenokritično ostjo, sestavljen iz osemdesetih listov, ustvarjal med špansko gospodarsko krizo. Tehnika stvaritev je mešana, gre za akvatinto in tradicionalen bakrorez. Grafike upodabljajo sodobno družbo, obravnavajo teme, kot so španska inkvizicija, korupcija, zloraba položaja s strani Cerkve in družbe in brezmejna nečimrnost ter nevednost. Na družbenokritičnih in satiričnih bakrorezih je mogoče odkrivati značajske poteze ljudi. Na listih se zrcalijo agresija, bes, posmeh in razočaranje.

Brezobzirna satira, ki veje iz grafičnih del tega španskega umetnika, povzdigne ciklus Caprichos med najvidnejše stvaritve družbenokritične umetnosti vseh časov. Mojstrovi osupljivi bakrorezi so postali pristen vzor in izziv kasnejšim umetnikom.

Na razstavi, ki bo v Galeriji-Muzeju Lendava (na lendavskem gradu) na ogled od 6. junija do 30. septembra 2014, si obiskovalci lahko ogledajo 80 listov iz Goyevega grafičnega ciklusa Caprichos.

Organizatorja razstave sta: Galerija-Muzej Lendava in Občina Lendava.