Date posted: 22. 02. 2018 | Category: NOVICE

OBVESTILO ZA JAVNOST: Razstava Variacije iz Herenda

VARIACIJE IZ HERENDA

VRHUNSKE SKODELICE IZ HERENDSKE MANUFAKTURE PORCELANA

Galerija Muzej Lendava bo od 13. marca gostila izjemno zbirko herendskega porcelana, ki v skoraj dvestoletni tradiciji nastaja v manufakturi v mestu Herend. Na ogled bo 257 vrhunsko izdelanih kosov, med njimi najdemo sklede, skodelice, krožnike, vaze, sladkornice in druge umetnine. Kar 300.000 evrov vredna zbirka bo na ogled do 10. maja.

Nekateri manjši kosi iz zbirke bodo tudi naprodaj.

V mestecu Herend v bližini Blatnega jezera na Madžarskem že skoraj dvesto let deluje manufaktura, v kateri še danes izdelujejo porcelan z rokodelsko tehniko. Umetelno izdelano, krhko posodje in okrasne izdelke ročno poslikajo z barvitimi čarobnimi motivi. Mikavne krožnike in skodelice negladkih reliefnih površin krasijo cvetlice, listi, zelenjava, ptice in metulji. Liki in dekorativne obrobe so ustvarjeni z mojstrsko ročno narejeno risbo v sveži barvni paleti, veliko je zelene, rožnate in celo rumene, ki je v porcelanu sicer redkejša. Izdelke manufakture prepoznamo po kobaltno modrem stiliziranem nacionalnem grbu z dvema prekrižanima čopičema, ki pomenita ročno poslikavo in pozlato.

Herendski porcelan je eden od pomembnejših simbolov madžarske kulture. Manufaktura je prejela nagrado madžarska dediščina in je del evropske kulturne dediščine.

Izdelki iz herendskega porcelana so bili večkrat nagrajeni, posebej veliko priznanje pa je manufakturi na Svetovni razstavi v Londonu leta 1851 izkazala angleška kraljica Viktorija. Ta je bila nad umetelno oblikovanim jedilnim servisom, poslikanim s stiliziranim cvetjem in metulji v svežih, svetlih herendovskih barvah, tako navdušena, da ga je naročila za angleški dvor. Servis, ki vključuje številne raznoliko in domiselno oblikovane kose posodja, pripadajočih dekorativnih predmetov in v posodobljeni maniri chinoiserie predstavlja domišljijski svet narave, odtlej nosi ime Viktória. Še danes je to eden najbolj priljubljenih vzorcev na svetu.

Herendski porcelan je do danes ohranil prefinjenost in na drugi strani razkošnost barv in oblik, zaradi česar ga je v preteklosti čislala aristokracija, danes pa je cenjen med poznavalci in zbiratelji. Delček glamurja iz bogate herendske dediščine si bo moč ogledati na razstavi, nekateri manjši predmeti pa bodo za ljubitelje lepega tudi naprodaj.

Na razstavi, ki je zaradi raznolikosti dobila ime Variacije iz Herende, bo na ogled 257 mojstrsko izdelanih kosov, na odprtju razstave pa bo eden od mojstrov manufakture predstavljal njihovo delo, saj bo ročno poslikoval posamezne predmete.

Razstavi na pot bodo spregovorili mag. Anton Balažek, župan Občine Lendava, dr. Simon Attila, generalni direktor Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ter umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan. Razstavo bo odprla Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo RS.

Variacije iz Herenda bodo v Galeriji Muzej Lendava na ogled do 10. maja.

Odprtje razstave bo v torek, 13. marca ob 18.00 uri na lendavskem gradu.

Foto: ARHIV Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.