PROGRAM ZA LETO 2011

04.02. – 04.04.2011

ALFONS MUCHA

  • likovna razstava v okviru projekta »Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu«
  • velika razstavna dvorana na lendavskem gradu, Banffyjev trg 1, Lendava

V sklopu štiriletnega programa “Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu” tokrat javnosti ponujamo slike, risbe in litografije priznanega češkega slikarja in grafika Alfonsa Muche; na ogled bo cca. 65 likovnih eksponatov, ki so v lasti zasebnega zbiratelja iz Znojma na Češkem. Alfons Maria Mucha, rojen v kraju Ivančice (danes del Češke) je bileden najbolj prepoznavnih predstavnikov tako imenovanega art nouveauja. Zaslovel je z bogato stilizirano plakatno umetnostjo, ustvaril pa je tudi bogato zbirko slik, oglasov, knjižnih ilustracij in načrtov za nakit, preproge, tapete in gledališke scene, vse v prepoznavnem slogu art nouveauja, za katerega nekateri pravijo, da naj bi se prvotno imenoval »le style Mucha« oz. Muchin stil.


15.04. – 31.05.2011

SHUNGA – Erotika v japonski umetnosti

  • likovna razstava
  • velika razstavna dvorana na lendavskem gradu, Banffyjev trg 1, Lendava

Velika tematska razstava o umetnosti shunge ali drugače japonske erotične slike,  grafike in ilustracije. Prevedena dobesedno, beseda shunga pomeni “pomladna slika”, medtem ko je “pomlad” splošen evfemizem ali simbol ljubezni in spolnosti. Umetnost shunge je trenutno eno najbolj priljubljenih področij raziskav japonske umetnosti predvsem zato, ker je bila dolgo časa prepovedana. Na razstavi bo širšemu občinstvu, prvič v tem delu Evrope, predstavljena umetnost shunge v različnih oblikah – lesorezi, risbe, slikarije na rolah, lesene matrice, itd… eminentnih avtorjev kot so: Utamaro, Matabei, Eisen, Suncho, Kunisada,… Najstarejša shunga na razstavi izvira iz 16. stoletja, medtem ko je najnovejša datirana v 19. stoletje. Razstavljeno bo okoli 120 eksponatov. Umetnine nam bodo posodili zasebni zbiralci tovrstne umetnosti, ki pa želijo ostati neimenovani.

Kustos razstave: dr. András Morgós, restavrator, konzervator, dober poznavalec japonske umetnosti in profesor na likovni akademiji v Tokiu.

03.06. – 02.07.2011

WAEL DARWESH vs. KRISTÍNA MÉSZÁROŠOVÁ

  • likovna razstava v okviru projekta: “Likovno poletje na lendavskem gradu”
  • velika razstavna dvorana na lendavskem gradu, Banffyjev trg 1, Lendava

Znotraj projekta “Likovno poletje na lendavskem gradu” se v galerijskih prostorih GML predstavljata avtorja tandnema, ki je na lanski 15. MMLK LindArt, “co-operate” vol.IV, s svojim ustvarjenim delom prepričal tako obiskovalce kot strokovno žirijo. Tokrat nam k umevanju zapletene duše sodobnega človeka ponujata vsak svoj samostojen opus slikarskih del. Gre za izbor novejših stvaritev, ki bodo javnosti prvič pokazana v okviru omenjene razstave.


06.07. – 16.07.2011

16. mednarodna mladinska likovna kolonija LindArt

  • likovna kolonija v okviru projekta: “Likovno poletje na lendavskem gradu”
  • lendavski grad, Banffyjev trg 1, Lendava

“co-operate” vol.VGre za edinstven projekt v Sloveniji in celo v svetu, kajti LindArt svoje sodelujoče avtorje razdeli v pare tj. tandeme; torej v času kolonije posameznika, ki se predhodno še nista (likovno) soočila, vzajemno skušata priti do razburljivih likovnih rešitev. Predlagana pobuda si tako prizadeva vzpostaviti takšno shajališče za umetnike mlajše generacije, kjer je udeležencem ponujena možnost sodelovati v aktivnosti, ki je geografsko in konceptualno odmaknjena od njihove ustaljene studijske prakse; »eksperimentirati« na način, ki je/bo vzajemno dobrodejen.

Strokovna vodja projekta sta akademska slikarja Katja Pál in Dubravko Baumgartner.

Več o koloniji LindArt preberite pod LIKOVNE KOLONIJE.


15.07. – 05.09.2011

Razstava del 16. mednarodne mladinske likovne kolonije LindArt

  • likovna razstava v okviru projekta: “Likovno poletje na lendavskem gradu”
  • velika razstavna dvorana na lendavskem gradu, Banffyjev trg 1, Lendava

Vsako leto se kolonija zaključi z odprtjem razstave del nastalih med našim desetdnevnim druženjem. Ker pa vprašanje ‘so-delovanja’ in vse kulturnega sožitja, ki ga ustvarjalci obdelujejo med kolonijo ni zgolj in/ali predvsem umetniška enigma temveč zaobjema tudi naš vsakdan, si v projekt kolonije želimo aktivno vključiti tudi potencialnega gledalca oz. obiskovalca. Vsak, ki se bo udeležil otvoritvene svečanosti, lahko s svojim oddanim glasom, za tandem katerega likovno delo ga je najbolj pritegnilo, so-odloča katerima avtorjema pripada stimulativna nagrada: samostojna razstava v prostorih lendavskega gradu, poleti 2012.