Date posted: 16. 05. 2022 | Category: NOVICE, Pretekle

RETROSPEKTIVNA RAZSTAVA ob 50. mednarodni likovni koloniji Lendava

Spoštovani ljubitelji umetnosti!

Galerija – Muzej Lendava vas ob mednarodnem muzejskem dnevu vabi
na odprtje retrospektivne razstave ob 50. mednarodni likovni koloniji Lendava,
ki bo v sredo, 18. maja 2022, ob 19. uri na lendavskem gradu.

Po odprtju razstave bo sledil jazz koncert Muddy Shoes Band feat. Horváth Misi.

Muddy Shoes Band


GRAFIKA VABILA


50 – Mozaiki iz zgodovine Mednarodne likovne kolonije Lendava

Avgusta letos bo potekala že 50. mednarodna likovna kolonija, ki je stara toliko kot lendavska Galerija in Muzej in je od ustanovitve postala pomemben umetniški dogodek mesta in regije; še pomembneje pa je, da je njeno organizacijo in izvedbo vedno podpirala tudi civilna družba. Naša ustanova ob tej obletnici organizira več dogodkov, med katerimi je najpomembnejša prav ta razstava, katere namen je predstaviti zgodovino likovne kolonije in sodelujoče umetnike ter omogočiti vpogled v edinstveno zbirko, ki je nastala ob tem.

Likovna kolonija, katere pot se je začela leta 1973, je skozi leta doživela veliko sprememb, kar se še najbolj kaže v raznolikosti zbirke – v njej so od slikarstva prek grafike do kiparstva zastopane vse veje umetnosti. Sprva je bilo v ospredju izključno slikarstvo, nato pa so se sproti pridružili nove veje in žanri umetnosti: intarzija, mala plastika, grafika in umetnost tekstila. Veliko v sklopu likovne kolonije nastalih skulptur je bilo izrecno ustvarjenih za postavitev na javnih površinah Lendave, tako so se s temi umetninami prebivalci in obiskovalci mesta lahko tudi pobliže spoznali.

Največji mejnik pa zagotovo predstavlja leto 2005, ko je bila v sklopu likovne kolonije prvič uporabljena tehnika vlivanja v bron. Od takrat je to edina tehnika, v kateri ustvarjajo sodelujoči umetniki.

Likovne kolonije pa ni zaznamovala le popolna odprtost do materialov in umetniških vej, organizatorji namreč umetnikov nikoli niso omejevali ne s formalnimi ne z motivnimi obvezami. Že od prve izvedbe so si ustanovitelji prizadevali za mednarodni značaj in po zaslugi umetnikov iz različnih držav je nastala resnično mednarodna zbirka, ki obsega več sto artefaktov, tako se zdi njena celovita predstavitev skoraj nemogoča.

Pričujoča razstava je zato izbor najbolj reprezentativnih del iz njene zgodovine, vključno s predstavitvijo same zbirke in raznolikosti zanjo značilnih tehnik, motivov in slogov.

Razstava poleg tega – oziroma vzporedno s tem – oriše tudi glavne postaje v življenju in razvoju likovne kolonije.

Atilla Pisnjak, umetnostni zgodovinar in kustos razstave


V MEDIJIH