Date posted: 09. 06. 2016 | Category: NOVICE, Pretekle

Razstava pomurske lončene posode: VINOGRADNIŠTVO IN KULINARIKA

VABILO

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave pomurske lončene posode z naslovom

VINOGRADNIŠTVO IN KULINARIKA,

ki bo v sredo, 15. junija 2016, ob 17. uri
pri razglednem stolpu Vinarium Lendava v Lendavskih goricah.

Ob tej priložnosti bomo svečano odkrili simbolno obeležje domicila Evropskega reda vitezov vina, ki je bil podeljen ob otvoritvi razglednega stolpa.

Razstavo v kupoli stolpa, ki bo na ogled do 14. avgusta 2016, je pripravila Galerija-Muzej Lendava.


GRAFIKA VABILA

vabilo_loncene_posode_2016_A5_1_webvabilo_loncene_posode_2016_A5_2_web


O RAZSTAVI

Razstava pomurske lončene posode
VINOGRADNIŠTVO IN KULINARIKA

Razstava, ki je na ogled v kupoli razglednega stolpa Vinarium Lendava, se navezuje na delo v vinogradu in na to, kar je delu sledilo, torej prehranjevanju in pitju vina.

Zemlja, ki daje okus vinu in obliko posodi, nam leži pod nogami, a je ponavadi niti ne opazimo, čeprav je osnova življenja. Kakor je zapisano: iz prahu smo nastali in v prah se povrnemo. Glina spada med najstarejše snovi, ki jih je začel človek pred mnogo tisočletji  oblikovati, da bi jo uporabil za svoje vsakdanje potrebe in za zadovoljitev svoje inovativnosti. Ni naključje torej, da je glina od mnogih načinov uporabe postala najbolj razširjena prav z izdelavo posode za kuho in pitje.

Človeku nikoli ni bilo vseeno, kaj in iz česa bo pil in jedel! Gospodinje so venomer premišljeno izbirale svoje lepe posode, da bi se lahko k mizi usedli z dobrim apetitom, podobno kakor ravna gospodar, ki mu ni vseeno, ali trebušasta oblika vrča simbolizira blagostanje ali ne, oziroma ali lepota njegovega vrča izraža spoštovanje do pijače bogov ali ne.

Glinene posode, ki so vedno uživale veliko pozornost v kmečkem gospodinjstvu, so oblikovali in žgali lončarji. Prekmurska gospodarstva so z glinenimi lonci, pekači, vrči za vodo, kozarci in vrči za vino zalagali predvsem lončarji iz Kobilja, Filovcev in Stražne krajine. Danes se je seveda spremenila osnovna surovina za izdelavo posode, glino so zamenjali kovine, steklo, porcelan in plastika. Praznanje, oblikovno raznovrstnost in dediščino mojstrov gline pa še danes ohranjajo ljudski mojstri in likovni umetniki.

dr. Zoltan Lendvai Kepe, etnolog Galerije-Muzeja Lendava