Date posted: 01. 08. 2014 | Category: Pretekle

ŠTEFAN GALIČ: Fosili

Vabimo vas na otvoritev razstave
ŠTEFAN GALIČ: »FOSILI«

ki bo v četrtek, 7. avgusta ob 19. uri v Galeriji Insula v Izoli.

Razstava bo odprta do 1. septembra 2014.


O RAZSTAVI

GALIC_vabilo_Galerija_INSULA_Izola_webNesporno velja, da je bil Štefan Galič izvrsten grafik in verjetno najboljši slovenski lesorezec zadnje tretjine prejšnjega stoletja. Kmalu po začetnih preizkušanjih v tehnikah litografije in linoreza, se je začel prvenstveno ukvarjali z najstarejšo grafično tehniko, z lesorezom. Skozi dolgoletno izpopolnjevanje je uspel ustvariti tehnološki proces, ki je v obliki barvnega lesoreza udejanil podobe s poudarjeno avtorsko izraznostjo.

S subtilno vsajeno estetsko karakternostjo se je v teh podobah vedno zrcalil svet, ki mu je Galič pripadal. Gotovo je tu najprej okolje, Pomurje, umirjena ravnica. Pa simbolika in intimnost, ki jo je predstavljal skozi lik violine, instrument, ki mu je bil blizu. Njegov svet so bili tudi metulji, »bitja tisočerih zgodb in pomenov«, v katerih formi in koloritu je odkrival čudesa narave in lepote…

Galič se je v Zapisih, lesoreznem opusu, ki ga je zastavil v polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja odmaknil od figure in izrazni govor prestavil v neposredno sugestivnost »lesne« površine. Odtisnjene matrične plošče, ki vsekakor postavljajo avtorsko unikatnost, saj v lastni naravni leseni obliki predstavljajo tudi precejšen tehnično izvedbeni izziv, so v polju abstraktnega izreka razvile svojstveno likovno poetiko. Umetnik je preko teh matric nastavil slikovni govor, ki se je razlil v širok prostor vsebin.

Galič je skrbno raziskoval značilnosti lesene matrice, njeno površinsko strukturo, barve, smeri poteka letnic, razmerja med njimi, debelino, naklone rasti. Z izbiro lesene podlage in indikativnega barvnega nanosa je na tehnično inventivnem virtuoznem nivoju dosegel izraznost, ki je skrajno izkoristila možnosti lesoreza. Odnos do materiala, ročna spretnost in izkušnja se je v njegovi likovni ustvarjalnosti zaokrožila v izjemna umetniška dela vrhunske kvalitete.

Pričujoča razstava, ki je nastala v sodelovanju DLU Insula in Galerije-Muzeja Lendava, postavlja pred gledalce cikel »Fosilov«, ki je Galičev tretji, zadnji in morda najbolj dovršen grafični opus. Vsekakor je tu forma, ki asociativno odgovarja vsebini, izjemno dodelana. Avtor nas nagovarja z bogato optično sliko, ki v prefinjeno izbrani barvni strukturi popelje v zgodbe, kjer je vse polno spominov, zavedanj, simbolov, želja in resnic … Vsekakor je Galiča najobsežneje in najgloblje navdihovala čista narava.

Dejan Mehmedovič