Date posted: 23. 01. 2017 | Category: NOVICE, Pretekle

3. mednarodna fotografska razstava: PANNONIA REFLECTIONS 2016

VABILO

Galerija-Muzej Lendava in Fotografsko društvo Pannonia vljudno vabita Vas in Vaše prijatelje na otvoritev

3. mednarodne fotografske razstave
Pannonia Reflections,

ki bo 3. februarja 2017, ob 18. uri na lendavskem gradu.

Razstavo bo odprl János Eifert, fotograf z naslovoma AFIAP in EsFIAP.

Razstava bo na ogled do 5. marca 2017.


O RAZSTAVI:

Fotografska umetnost ni zgolj umetnost trenutka, temveč tudi umetnost razmišljanja

Zgodovina fotografije se prepleta z zgodovino mednarodnih razpisov in razstav, ki so organizirane na podlagi le-teh. Takrat, ko je Henry Fox Talbot 31. januarja 1839 londonskemu Royal Society-ju predstavil negativno-pozitivni postopek, in ko sta 19. avgusta istega leta Joseph Nicéphore Niépce in Louis-Jacques-Mandé Daguerre na skupni seji francoske Akademiji znanosti in Akademije umetnosti predstavila postopek fiksiranja, je bilo že jasno, da je fotografija na pragu osvajanja sveta.

Že od takrat naprej vemo, da je fotografiranje največji izum 19. stoletja, ki velja med ljubitelji fotografije za raznoliko dejavnost, ki upodablja najrazličnejše teme in zvrsti ter uporablja raznovrstna orodja in tehnike. Čeprav se nam zdi nenavadno in presenetljivo, se v fotografiji fokusirajo fizika, kemija, geologija, astronomija, anatomija, psihologija, tehnika in estetika, človek in njegovo okolje in še kaj drugega. Ne glede na to ali fotografijo »uporabljamo« kot obrt, umetnost, znanost, vero ali komunikacijsko orodje, zmeraj predstavlja sredstvo za upodabljanje in spoznavanje sveta in nas v njem.

Nekoč se je status amaterja strogo ločil od statusa profesionalnega fotografa. Danes pa – kadar izhajamo iz slike kot umetnine – je to nepomembna, stranska okoliščina. Kdor razpolaga s talentom, lahko s samoizobraževanjem in izkušnjami pridobi orodja za udejstvovanje v tej obrti/umetnosti in jo uporablja na visoki ravni.

Kako kdo fotografira? Najustreznejši načini za dokazovanje talenta so kot kaže nastopanje pred javnostjo ter prisotnost na razpisih in razstavah. Na pariški razstavi leta 1859 je, ko so fotografi prvič v zgodovini kot samostojna sekcija prikazali svoje umetnine, razstavljalo 148 fotografov. Sedaj pa je pod organizacijo Fotografskega društva Pannonia in pokroviteljstvom FIAP, PSA in FZS na 3. mednarodno razstavo Pannonia Reflections 2016 prispelo 4419 fotografij, 360 avtorjev iz 57 držav.

Žirija je potrebovala več dni, da je proučila in kategorizirala vsako posamezno sliko, ter s podelitvijo točk (1-9 točk) pripravila ožji izbor približno tisočih slik. Po ponovnem ocenjevanju fotografij in skupni razpravi je žirija izbrala najboljše fotografije. Kot predsednik žirije sem se počutil imenitno, saj so žirijo sestavljali člani Stefi P. Borko in Vinko Šebrek, ki so kompetentno in s podobno strogostjo obravnavali vse fotografije, ki so prispele na razpis. Tako ni bilo nobene potrebe po tem, da bi moral »zgladiti« neprimerne ocene ostalih članov žirije, oz. uveljavljati svojo pravico kot predsednik in zahtevati, da obvelja moj glas. Pri ocenjevanju se nismo zanašali na naš osebni okus, temveč smo želeli dati prostor različnim umetniškim konceptom, stilom in tendencam, ki so v razcvetu v drugih državah in kulturah sveta. Prav zaradi tega fotografije, ki so razstavljene (vključno z nagrajenimi), omogočajo vpogled v svet, čigar lepota in napetosti se v fotografskem jeziku prikazujejo kot umetnost ustvarjena z estetskimi in tehničnimi orodji.

Dandanes fotografija ne služi zgolj dokumentiranju ali preciznemu zrcaljenju sveta, saj je poleg ovekovečenja dogodkov in življenjskih trenutkov zmožna prikazati tudi čustvena stanja, razpoloženja in oblikovno-dekorativna doživetja. Poleg iskanja resnice igra pomembno vlogo tudi pri iskanju lepote. Z gotovostjo lahko trdimo, da fotografska umetnost ni zgolj umetnost trenutka, temveč tudi umetnost razmišljanja.

Weihua Huang, Leonid Goldin, Csörögi Dóra, Törköly József, Peng Li, Yongxiong Ling, Liljana Petruša, Choi-Cheun Lam, Daniel Lybaert, Harry Daemen, Isolde Stein-Leibold, Hussain Alabdullatif, Ole Suszkiewicz, Chun Yip Chau, Chris Discart, Rodica Tanase, Abdulla AL-Mushaifri, Cantemir Aron Mandru, Deqiang Zhang, Elizabeth Kodela, Hanju Zhu, Keith Elgin, Serhii Shchehlevatyh, Tatsiana Tsyhanova, Ilona Veresk, Hong Li, Shiu Gun Wong, Antoni Marin Amattler, Hansa Tangmanpoowadol, Jordi Egea Torrent, Petar Sabol, Marcel van Balken, Marjan Artnak, Dušan Ignác, Peter Rees, Hedvika Gumilar, Vasja Doberlet, Abdulhakim Alojaili in številni drugi umetniki v svojih slikah odražajo odgovorno razmišljanje in čustveno bogastvo, ki gre z roko v roki z umetniško zahtevnostjo.

Uspeh 3. mednarodnega fotografskega salona Pannonia Reflections 2016 zagotavlja v prvi vrsti visoka kakovost prispelih fotografij, ter odlična organizacija Salona za kar je poskrbelo Fotografsko društvo Pannonia s svojimi člani in predstavniki, ki so s svojim skrbnim in strokovnim delom ter izkušnjami zaslužni za razstavo, ki se bo odvila v čudovitih prostorih Galerije-Muzeja Lendava. Organizatorji so poskrbeli tudi za privlačen in lepo oblikovan katalog na 96-ih straneh ter pripravili dogodek na visoki mednarodni ravni, za kar si zaslužijo zahvalo in velike pohvale.

In ne pozabimo, fotografska umetnost ni zgolj umetnost trenutka, temveč tudi umetnost razmišljanja.

János Eifert
Fotograf AFIAP, EsFIAP • Predsednik žirije


GRAFIKA VABILA