Date posted: 06. 09. 2023 | Category: NOVICE

Evropski dnevi judovske kulture 2023: Kontra Kvartet, koncert v Sinagogi Lendava

Vljudno vabljeni na koncert Kontra Kvarteta, ki bo v soboto, 30. septembra 2023, ob 19. uri v Sinagogi Lendava (Spodnja ulica 5, 9220 Lendava).


Skupina Kontra Kvartet prihaja iz Maribora in čeprav niso judovskih korenin, so edina slovenska skupina ki se aktivno in kreativno ukvarja s preigravanjem klezmer glasbe – tradicionalne glasbe vzhodnoevropskih Aškenazi judov. S pomočjo kitare, violine in harmonike znajo pričarati čar vzhodnoevropskih plesnih ritmov, ki jih ne slišimo tako pogosto.

Njihovo glasbo so predstavili na festivalih, v sinagogah in številnih prireditvah po Sloveniji, na Hrvaškem, Bosni, Črni gori, v Italiji, v Avstriji, v Srbiji ter na največjem festivalu klezmer glasbe v Izraelu.

Kdor še ni doživel glasbe, polne strasti, dramatičnosti in melanholije, ki seže naravnost do srca, ta je prikrajšan za te užitke. Za nekatere je emocionalna, simpatična, pozitivna, topla, vedno sveža in nikoli staromodna glasba; spet jo drugi vidijo kot samosvojo prepoznavno drugačno, konceptualno, raziskovalno, sporočilno, celo alternativno glasbo. Vsi pa jo doživljamo kot sodobno etno glasbo, ki je narejena iskreno in dopadljivo. Vse to daje in pričara klezmer glasba, ki je pisana in bogata kot je sama zgodovina judovskega ljudstva, ki je tisočletja preživel na begu, da bi ohranil svojo nebeško nadarjenost in izročilo prednikov.

Vse to nam pričara akustična skupina KONTRA KVARTET, ki je zadnji dve leti kvintet, v sestavi:

VESNA ČOBAL (violina),
DANIEL MARINIČ (harmonika),
DOMEN MARN (klarinet),
PETAR MARIĆ (kitara) in
BRANKO SMRTNIK (kontrabas).

https://www.kck.si/sl/dogodki/kontra-kvartet/
https://www.facebook.com/people/Kontra-Kvartet/100062926466685/


Evropski dnevi judovske kulture

Evropski dnevi judovske kulture (krajše EDJK) so vseevropski projekt, ki poteka od leta 2000 naprej. Z njim si organizatorji širom po Evropi prizadevajo osvetliti raznolikost in bogastvo judovstva ter njegov zgodovinski pomen v lokalnem, regionalnem in nacionalnem okolju.

S pripravo različnih dogodkov – konferenc, koncertov, gledaliških predstav, vodenih ogledov in drugih aktivnosti –, ki sočasno potekajo po vsej Evropi, želimo spodbujati vrednote, kot so dialog, (s)poznavanje in priznavanj drugačnega.

Nacionalni koordinator projekta Evropskega dne judovske kulture v Sloveniji je Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki s številnimi partnerji organizira številne dogodke, ki se bodo med 29. avgustom in 18. oktobrom 2023 odvijali v Mariboru, Gornji Radgoni, Šalovcih / Domanjševcih, Negovi, Ljubljani, Gradcu, Murski Soboti, Ptuju in Lendavi.

V Lendavi bomo projekt obeležili 30. septembra 2023 ob 19.00 s koncertom skupine Kontra-Kvartet v Sinagogi.

Mariborska etno-klezmer glasbena zasedba Kontra-Kvartet je skupina, ki se aktivno in kreativno ukvarja s preigravanjem tradicionalne glasbe vzhodnoevropskih Aškenazov. Njihovi nastopi so vselej energični in pričarajo čar vzhodnoevropskih plesnih ritmov, še posebej tistih, ki jih ne slišimo tako pogosto. Kontra-Kvartet, ki je v zadnjih letih v resnici kvintet, so svojo glasbo predstavili na različnih festivalih in v sinagogah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Italiji, Avstriji in Srbiji, nastopali pa so tudi na največjem festivalu klezmer glasbe v Izraelu. Člani zasedbe Kontra-Kvartet so Vesna Čobal (violina), Daniel Marinič (harmonika), Domen Marn (klarinet), Petar Marić (kitara) in Branko Smrtnik (kontrabas).

Tema Evropskih dnevov judovske kulture 2023 je SPOMIN.

Spomin je lonček, v katerem se je kovalo judovstvo, pa naj je ta spomin kolektivni ali individualni, podan skozi zgodovino ali pripoved. Ohranja in prenaša se skozi spomin. Judovski dom vsako soboto v molitvi prikliče obe spominski zapovedi, ki razporejata čas po eksistencialnih vrednotah. Spomin na stvarjenje in Sinajsko zavezo sta temu dodana z realno in simbolično prisotnostjo vsake zavesti ob dajanju zakona, kar implicira kolektivno odgovornost pred zakonom, pa tudi sposobnost osmišljanja bivanja, a ne brez naučiti se spraševati. Judovski rituali in festivali s prenosom, vpisanim v čustvenost, utrjujejo te povezave med spominom, zakonom, individualnimi in kolektivnimi odgovornostmi ter spraševanjem o pomenu. (Besedilo Désirée Mayer)

Povezave: