Date posted: 07. 02. 2019 | Category: NAPOVEDUJEMO - ARHIV

NAPOVEDUJEMO: Hundertwasser & Hasegawa

Hundertwasser & Hasegawa
Orient & Okzident / Vzhod in Zahod / Vzhod in Zahod / Kelet és Nyugat / Istok i Zapad /  Osten und Westen / East and West

Lendava – Lendva, 8. marec–1. september 2019


Vzhod in Zahod
Srečanje dveh svetov v Lendavi

Razstava postavlja na ogled izbor stvaritev Friedensreicha Hundertwasserja (1928-2000) iz Avstrije in Shoichija Hasegawe (1929-) iz Japonske, z namenom slikovitega prikaza srečanja dveh svetov.

Hundertwasser, ki je zaslovel tudi kot arhitekt, je leta 1961 odpotoval v japonsko prestolnico, kjer so njegova dela požela velik uspeh v tamkajšnji Tokyo Gallery. Poti obeh umetnikov sta se križali prav tam, kajti razstavo svojega kolega si je ogledal tudi Hasegawa. Z namenom, da bi bolje spoznal zahodni svet, je japonski umetnik zapustil svojo domovino in se nastanil v Parizu. Hundertwasserja pa sta očarali vzhodna filozofija in umetnost. »Bil je prvi Evropejec, pod cigar vodstvom so delali japonski lesorezci.«

Rdeča nit razstave je ponazoritev vzajemnega vpliva dveh svetov, Vzhoda in Zahoda, vzporednice in razlike med njima. V pretežni meri z barvnimi grafikami in sicer litografijami, sitotiski in lesorezi, pa tudi z akvareli in porcelani, ki dopolnjujejo razstavo. To stori iz dveh zornih kotov, saj zrcali posebnosti teh svetov z izkušnjo »staroselca« in »tujca«.

Razstava Orient & Okzident, na kateri so predstavljena dela obeh umetnikov, je nastala na osnovi del iz zasebne zbirke Richarda H. Mayerja.