Date posted: 20. 04. 2016 | Category: NOVICE

Predvajanje filma: SAVLOV SIN

2016_vabilo_A5_savlov_sin1_splet VABILO

Galerija-Muzej Lendava
ter Zavod za kulturo in promocijo Lendava
Vas vljudno vabita na predvajanje
– z oskarjem nagrajenega – filma
SAVLOV SIN,
ki bo v četrtek, 21. aprila 2016, ob 19. uri
v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi.

Vstopnina: 5 €


GRAFIKA VABILA

2016_vabilo_A5_savlov_sin1_splet

2016_vabilo_A5_savlov_sin2_splet


SAVLOV SIN

Dolžina: 1h 47min / 107min
Leto: 2015
Država: Madžarska
Jezik: madžarščina (film se bo predvajal s slovenskimi podnapisi)
Scenarij: László Nemes, Clara Royer
Režija: László Nemes
Igrajo: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont, Sándor Zsótér, Marcin Czarnik, Jerzy Walczak, Uwe Lauer, Christian Harting, Kamil Dobrowolski

Povezavi: uradna stran, IMDB
Napovednik:
uradni napovednik

Distribucija v Sloveniji: Demiurg

OPIS:

Dosleden oris vsakdana v nacističnem koncentracijskem taborišču je zgodba o iskanju upanja v najtemnejših trenutkih človeške zgodovine.

Oktober leta 1944 v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer je madžarski ujetnik in član sonderkommandov, skupine judovskih zapornikov, ki živijo ločeno od preostalih sojetnikov in so prisiljeni sodelovati pri množičnih usmrtitvah. Med delom v krematoriju Saul odkrije truplo dečka, za katerega trdi, da je njegov sin. V trenutku razodetja si zada navidez nemogočo nalogo: rešiti dečkovo truplo pred ognjem in najti rabina, da bo zrecitiral Kadiš, molitev za preminulega, ter omogočil otroku dostojen pokop.

“Filmi o koncentracijskih taboriščih so se mi vedno zdeli frustrirajoči. Poskušajo orisati zgodbe o preživetju in junaštvu, vendar po mojem mnenju resnično poustvarjajo mitično predstavo o preteklosti. Pripovedovanja sonderkommandov so po drugi strani konkretna, pričujoča in otipljiva. Opisujejo natanko, v dramatičnem sedanjiku ‘običajno’ delovanje tovarne smrti, njeno ureditev, pravila, delovni ritem, izmene, nevarnosti in največjo produktivnost. Oficirji SS so res za truplo uporabljali izraz Stück (‘kos’). V tisti tovarni so proizvajali trupla. Te pripovedi so mi omogočile pogled skozi oči pogubljencev taborišču smrti.” (László Nemes)

Vir informacij: Liffe.si, Kinodvor.si, Kolosej.si

saulov_sin1 saulov_sin2 saulov_sin4 saulov_sin5