Date posted: 03. 09. 2019 | Category: NOVICE, Pretekle

RAZSTAVA • Christo & Jeanne-Claude: Skrita stvarnost

V A B I L O

Spoštovani ljubitelji umetnosti!

Galerija-Muzej Lendava in Občina Lendava
vljudno vabita Vas in Vaše prijatelje na odprtje razstave

Christo & Jeanne-Claude: Skrita stvarnost,

ki bo v petek, 6. septembra 2019, ob 19. uri
na lendavskem gradu.

Ob odprtju razstave bodo spregovorili
Dubravko Baumgartner, direktor Galerije-Muzeja Lendava,
Janez Magyar, župan Občine Lendava in
umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak.

Razstavo bo odprla Nada Zoran, sekretarka na Direktoratu za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Za glasbeni program bosta poskrbeli profesorici Glasbene šole Lendava, Diana Milković, flavta in Eva Bažika Orban, klavir.


Razstavo so omogočili:
Ministrstvo za kulturo RS
Občina Lendava / Lendva Község
Galerija-Muzej Lendava / Galéria-Múzeum Lendva
Sammlung Richard H. Mayer, Bamberg
Kunstgalerien Böttingerhaus, Bamberg
Kontakt Verlag, Hallstadt


O RAZSTAVI

Skrita stvarnost
Razstava Christa in Jeanne-Claude

Christo, rojen v Bolgariji, in njegova žena, Francozinja Jeanne-Claude, sta najbolj znana umetnika »prekrivanja« umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij. Vse do smrti Jeanne-Claude leta 2009 nista bila le življenjska sopotnika, temveč tudi umetniška. V več desetletjih skupnega ustvarjanja sta zaslovela po monumentalnih projektih, kot je npr. ovitje berlinskega Reichstaga leta 1995. Po ženini smrti je Christo upočasnil svoj tempo dela, vendar še vedno ostaja aktiven. Leta 2020 bo uresničil svojo dolgoletno željo, prekril bo pariški Slavolok zmage.

V galeriji lendavskega gradu so na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetniškega tandema. Med drugim so razstavljeni projekti, kot so oviti pariški Pont Neuf (1975–1985), Senčniki, ki so jih postavili sočasno v Kaliforniji in na Japonskem (1984–1991), prekriti Reichstag (1971–1995) in Vrata iz leta 2005. Slednja so bila na ogled v newyorškem Centralnem parku. Več kot polstoletno ustvarjalno delo je prikazano s fotografijami, grafikami, kolaži in različnimi predmeti, povezanimi s tem.