Date posted: 01. 11. 2015 | Category: NOVICE, Pretekle

RAZSTAVA: Zamolčana zgodba … Faragó Márton

plakat_Farago_70x100cm_webVABILO

Galerija-Muzej Lendava in Lindva Društvo zbirateljev Pomurja vljudno vabita Vas in Vaše prijatelje na otvoritev razstave z naslovom

Zamolčana zgodba …
Márton Faragó

ki bo v ponedeljek, 9. novembra 2015, ob 18. uri v Muzeju meščanstva (Lendava, Glavna ulica 52)

Razstavo bosta odprla:
Beata Lazar, direktorica Galerije-Muzeja Lendava
Dr. Lendvai Kepe Zoltán, višji kustos

Kulturni program: Miha Kavaš (violina)

Vljudno vabljeni na ogled razstave!

Razstava bo na ogled do 30. novembra 2015.


GRAFIKA VABILA

Meghivo_Farago.01.kul.web

Meghivo_Farago.02.bel.web


O RAZSTAVI

Zamolčana zgodba…
Márton Faragó

„Njegovo umetniško dušo je ožarila ljubezen do Evangelija, ki ga je spremljala in usmerjala vse življenje tudi v njegovi umetnosti. Bil je slikar revščine, slikar vaških ilovnatih hišk, ki jim je s spomladansko vedrino pričaral nasmeh, kot da bi dejal, da so sončni žarki in toplota od vsakogar.”

Slikar Márton Faragó (Mór Freyer) se je rodil v Dolnji Lendavi leta 1880. Sodi med znamenite rojake našega mesta, ki so jih kasnejši rodovi v drugi polovici 20. stoletja nehvaležno pozabili.

Prav zaradi tega razpolagamo v njegovem življenjepisu le z malo podatki. Gotovo pa je, da je Márton Faragó začel študirati umetnost na Šoli za uporabno umetnost v Budimpešti, svoje slikarske veščine pa je izpopolnjeval pri Simonu Hollósyju, ustanovitelju slikarskih šol v Nagybányi (Baia Mare) in Técsőju (Tyachiv). Simon Hollósy je bil eden od najeminentnejših slikarskih mojstrov in ustanoviteljev umetnostnih šol, med njegove učence pa spadajo István Réti, János Thorma, Gyula Rudnay in celo Tivadar Csontváry Kosztka. Hollósy je leta 1886 osnoval zasebno šolo v Münchnu, ki je kmalu zaslovela, v njej pa so se zbirali mladi slikarji, ki so težili k novostim. Po nekaterih predvidevanjih je Faragó prav v likovni koloniji v Técsoju, ki jo je osnoval Hollósy, spoznal znamenit slikarski zakonski par, Ferenca Sassa Brunnerja in Erzsébet Sass Brunner, s katerima je leta 1908 ustanovil slikarsko šolo v Sombotelu. Márton Faragó je kasneje kot učenec Simona Hollósyja nadaljeval študij umetnosti v Münchnu, kjer je leta 1912 razstavil svoje stvaritve.

Márton Faragó in zakonca Sass Brunner so v okviru svoje slikarske šole v Szombotelu, ki so jo ustanovili leta 1908, pripravili več razstav. Faragó se je s svojimi deli predstavil na samostojnih ali skupinskih razstavah leta 1910 in 1911 v Pécsu, leta 1911 in 1913 v Nagykanizsi, leta 1913 v Kaposváru, leta 1914 pa v Veszprému. Redno je razstavljal na skupinskih razstavah v Műcsarnoku (Razstavišču sodobne umetnosti), Hiši umetnikov in Nacionalnem salonu v Budimpešti, kjer se je leta 1921 predstavil s samostojno razstavo zalskih pejsažev.

Márton Faragó je pred letom 1911 delal kot železničar v Szobu, nakar se je preselil v Nagykanizso, med prvo svetovno vojno pa je bil vojak. Po vojni se je leta 1918 nastanil v naselju Letenye. Leta 1922 se je znova preselil v Nagykanizso, kjer je v letih 1928, 1929, 1931, 1932, 1934, 1935 in 1936 organiziral skupinske in samostojne razstave. Leta 1933 se je predstavil tudi na županijski razstavi likovne umetnosti v Zalaegerszegu. V Nagykanizsi je sprejemal učence pri individualnih umetniških urah, zanje je organiziral zasebne učne ure in jih pripravljal za vpis na akademijo. Načrtoval je tudi ustanovitev slikarske šole, toda uresničitev te zamisli še ni dokazana. Leta 1942 je v evangeličanski cerkvi v naselju Sand v Zalski županiji naslikal oltarsko sliko, in sicer Jezusovo molitev na vrtu Getsemani. Márton Faragó je preminil leta 1947 v Nagykanizsi.

Galerija-Muzej Lendava in Društvo zbirateljev Pomurja Lindva želita s pričujoco spominsko razstavo prispevati k simbolični vrnitvi Mártona Faragója v njegovo rojstno mesto in mu izkazati čast na mestu, dostojnem njegovega lika. Hkrati upamo, da nikoli več ne bo obdobja, ki bi znamenite rojake iz naše pokrajine obsodilo na pozabo.

Dr. Lendvai Kepe Zoltán