Date posted: 19. 01. 2018 | Category: NOVICE, Pretekle

4. mednarodna fotografska razstava: PANNONIA REFLECTIONS 2017

VABILO

Galerija-muzej Lendava
in Fotografsko društvo Pannonia
vljudno vabita Vas in Vaše prijatelje
na otvoritev

4. mednarodne
fotografske razstave

Pannonia Reflections,

ki bo v petek, 2. februarja 2018,
ob 18. uri
na lendavskem gradu.

Razstavo bo odprl Vinko Šebrek,
fotograf z naslovoma AFIAP in EsFIAP.

Razstava bo na ogled do 5. marca 2018.


O RAZSTAVI

Razstava fotografij Pannonia Reflections je mednarodni projekt, ki vključuje fotografe z vsega sveta in ima izredno veliko dodano vrednost, saj ga je bilo mogoče uresničiti samo pod pokroviteljstvom in strogimi pravili Svetovne zveze za fotografsko umetnost FIAP, Fotografske zveze Slovenije in Fotografske zveze ZDA (Photographic Society of America).  Fotografsko društvo Pannonia je dobilo pokroviteljstvo za pripravo mednarodne razstave od vseh zgoraj omenjenih organizacij.

Organizacija razstave je potekala v več korakih. V začetku avgusta 2017 smo objavili razpis. Razpisane so bile štiri teme, in sicer  Prosta barvna, Prosta črno-bela, Ljudje in Voda.
Razpis je bil odprt do konca novembra 2017. Nanj se je prijavilo 367 avtorjev iz 53 držav s 4797 fotografijami.

V začetku decembra se je v Lendavi sestala žirija, katere člani so bili ugledni in mednarodno priznani fotografi Istvan Kerekes – Madžarska, Miljanko Marotti – Hrvaška in Vinko Šebrek – Hrvaška.

Žirija je prispele fotografije ocenjevala z ocenami od 1 do 9. Pri  ocenjevanju  sta bili sicer merodajni  predvsem kreativnost in originalnost, pomembna pa je bila tudi tehnična dovršenost fotografije. Potem, ko je vsak član žirije ocenil vse prispele fotografije, ki so bile opremljene s šifro, torej brez podatkov o avtorju, so bile seštete ocene za vsako fotografijo. Na podlagi seštevka je nato bil narejen seznam najbolje ocenjenih fotografij. Med najbolje ocenjenimi je žirija v dogovoru izbrala fotografije, za katere je menila, da si zaslužijo nagrado. Teh fotografij je 70, 64 avtorjev iz 29 dežel z vsega sveta. Te fotografije in še 66 drugih najbolje ocenjenih sprejetih pa si imate priložnost ogledati na pričujoči razstavi.

Davor Dolenčić,
Predsednik FD Pannonia
www.pannonia.si


PANNONIA REFLECTIONS 2017
Fotografije kot ogledalo
in okno v življenje in umetnost

»Fotografija je ogledalo, ki odseva portret umetnika, ki je fotografijo ustvaril, in okno, skozi katerega lahko bolje vidimo in razumemo svet okoli nas.«

John Szarkovski (1925—2007), ameriški kurator, fotograf in teoretik

Fotografsko društvo Pannonia iz Lendave z mednarodnimi fotografskimi razpisi in razstavami pod imenom Pannonia Reflections že četrto leto zapored zelo uspešno promovira in spodbuja sodobno fotografsko ustvarjanje. Razpisi in razstave, ki so razdeljene na 4 tematske enote se odvijajo vsako leto pod visokim patronatom in v skladu s pravili mednarodnih fotografskih združenj: Mednarodna zveza za fotografsko umetnost (Fédération Internationale de l’Art Photographique – FIA P), Fotografska zveza Združenih držav Amerike (The Photographic Society of America – PSA) in Nacionalno fotografsko združenje (Fotografska zveza Slovenije – FZS). Tudi ta razstava nosi enake vrednote in uživa enak ugled kot v preteklosti organizirane razstave Pannonia Reflections, ki so nosile in še nosijo sporočila širšega pomena ter se nanašajo na estetske, narativne in konceptualne vrednote.

Na razstavah se srečujemo s fotografskimi dosežki velikega kreativnega izražanja in umetniških ustvarjanj s fotografsko kamero, to vključuje vse od realističnih fotografskih slik ustvarjenih v “odločilnem trenutku” do različnih ustvarjalnih dosežkov, ki so nastali z uporabo najrazličnejših postopkov, procesov in pristopov avtorjev med samim fotografiranjem ali v postprodukciji. V tem katalogu smo predstavili vse nagrajene fotografije in nekaj sprejetih fotografij, ki sicer niso bile nagrajene, a kljub temu, tako kot nagrajene, izražajo svežino, izvirnost, inovativnost in spretno uporabo fotoaparata, uspešno izkoriščanje njegovih funkcij ter programske opreme za digitalno obdelavo, imajo osebni umetniški izraz, nepogrešljiv občutek za kompozicijo in postavitev primarnega in sekundarnega ter za prefinjeno barvno občutljivost in različne tonske rešitve.

Na uspeh te razstave in celotne manifestacije je vplivalo več različnih dejavnikov, med njimi je treba še posebej izpostaviti visoko kakovost izbranih (sprejetih), predvsem pa nagrajenih fotografij, ter odgovorno, profesionalno in odlično delo vodstva Fotografskega društva Pannonia, ki vključuje vse od priprave in izvedbe tekmovanja do organizacije žirije, priprave razstave, podeljevanja nagrad in priznanj, oblikovanja in tiskanja reprezentativnega kataloga razstave ter visoke strokovnosti, zavidljivega strokovnega znanja in umetnostne kulture članov mednarodne žirije. Razstava govori in priča o avtorjih z vizijo in talentom, ki konstantno sledijo impulzom življenja in časa ter gibanja v umetnosti, zlasti v fotografiji, ter ustvarjajo specifična, posebna in izvirna fotografska dela.

Za konec bi rad še dodal, da razstava ustvari zanimivo in dosledno celoto, čeprav se fotografije, ki jih združuje na enem mestu lahko razlikujejo po tematskih enotah, imajo različen avtorski izraz in subjektivne pristope k fotografskemu mediju. Fotografije so, kot je to že davno ugotovil znameniti fotograf in umetnik John Szarkovski, v najlepšem smislu besede “ogledalo življenja, realnosti in umetnosti ter obenem okno, skozi katerega lahko bolje vidimo in razumemo svet okoli nas,” saj so ustvarjene na način, ki ustreza času, v katerem živimo in v katerem so bile ustvarjene, ter sledijo zahtevam svojega časa.

Vinko Šebrek
Fotograf AFIAP, EsFIAP


GRAFIKA VABILA


FOTOGALERIJA: Otvoritev razstave

pr2017_otvoritev_01 pr2017_otvoritev_02 pr2017_otvoritev_02a pr2017_otvoritev_03 pr2017_otvoritev_04 pr2017_otvoritev_05 pr2017_otvoritev_06 pr2017_otvoritev_07 pr2017_otvoritev_08 pr2017_otvoritev_09 pr2017_otvoritev_10 pr2017_otvoritev_11 pr2017_otvoritev_12 pr2017_otvoritev_13 pr2017_otvoritev_14 pr2017_otvoritev_15 pr2017_otvoritev_16 pr2017_otvoritev_17 pr2017_otvoritev_18 pr2017_otvoritev_19


FOTOGALERIJA: Razstava

pr2017_postavitev_01 pr2017_postavitev_02 pr2017_postavitev_03 pr2017_postavitev_04 pr2017_postavitev_05 pr2017_postavitev_06