Date posted: 08. 06. 2021 | Category: NOVICE, Pretekle

RAZSTAVA: Stephan Lupino – Fotografije in skulpture

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave hrvaškega umetnika Stephana Lupina z naslovom Fotografije in skulpture, ki bo v petek, 11. junija 2021 ob 19. uri na lendavskem gradu.

Razstavo bo predstavil Atilla Pisnjak, umetnostni zgodovinar in kustos Galerije – Muzeja Lendava.

Odprla jo bo Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2021.


O RAZSTAVI

Avtoportret

Hrvaški kipar, slikar in predvsem fotograf Stephan Lupino je zaslovel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je v svoj objektiv uspel ujeti slavne zvezde in bujno nočno življenje newyorških klubov. Osnovno načelo njegovega dela je bilo, da ni delal razlike med slavnimi in vsakdanjimi ljudmi. Pridobil je zaupanje ljudi, njegova dejavnost je bila vedno bolj sprejeta, hkrati s tem pa sta rasli tudi njegova poklicna slava in splošna prepoznavnost. Recept za uspeh lahko iščemo v tem, da je ljudem približal tisto, kar je bilo njihovim očem skrito; na njegovih posnetkih so bili ob znanih osebnostih tudi navadni ljudje in celo pripadniki različnih subkultur. V njegovem objektivu je lahko zaslovel kdor koli, saj je v svojih modelih iskal posebnost. Zaradi nenehnega iskanja in raziskovanja je uspel znova in znova presenetiti s svojim umetniškim razvojem, ker je iskal tudi nove tehnične, kompozicijske in slogovne rešitve. Igro in uravnoteženost kontrastov med svetlobo in senco, ki jo imenujemo chiaroscuro, je Lupino nadgradil in uporabil pri portretnih fotografijah in aktih. Predvsem pri slednjih je uspel ustvariti posebno dinamiko sence in svetlobe, s čimer je še bolj poudaril prostorskost kompozicije. Hkrati se je začela tudi nekakšna redukcija slik; ozadje je postalo nevtralno, protagonisti niso bili fotografirani v nekem okolju, temveč so bili ujeti v nekem brezčasnem prostoru. V več kot dvajsetih letih, ki jih je preživel v New Yorku, je pripravljal fotografije za revije Vogue, Photo, Zoom, Stern, Europeo in Playboy. Leta 1990 se je vrnil na Hrvaško. V zadnjem desetletju je pozornost usmeril v slikarstvo in kiparstvo ter v slednjem uspel razviti konceptualno in estetsko izrazni jezik. Že njegovi prvi kipi so dali slutiti, da ogromno črpa iz svojih fotografij, kar se je kazalo predvsem v motivu telesa v nekem nedefiniranem kontekstu in razgibanih držah teh teles. Obenem se v njegovem ustvarjanju pojavi neka nova vrsta dekorativnosti, ki je v večji meri značilna za njegove slike, v manjši pa za kipe, medtem ko je pri fotografijah ne zasledimo. Ta dekorativnost se kaže v bogato okrašeni površini.

Desmondov hrbet, 1986

Lupino svojo umetnost označuje z besedo lupinizem. Lupinizem si bolj kot slog razlagamo kot Lupinovo prepričanje, filozofijo in ne nazadnje notranji jaz, ki se kaže tudi v umetnikovem vsakdanjem življenju. In kot taka se organsko razvija vzporedno z umetnikovo osebnostjo. Lahko bi rekli, da je neke vrste energija oz. neka metafizična sila, ki žene Lupina v življenju in umetniškem ustvarjanju; neka prirojena želja oz. nagon po nenehnem ustvarjanju in samoizražanju ter uresničevanju samega sebe. Ta energija je umetnika vodila od fotografije do drugih tehnik in omogočila, da v skulpturah izrazi materialnost umetnine. Govorimo o trenutku iskrenosti, saj material v končni podobi ne zavaja in ne laže. Lupinizem se tako bolj kaže na skulpturah in slikah, saj avtor iz ideje s pomočjo energije oz. metafizične sile v materialu izdela predmet, ki v sebi nosi notranjo resnico avtorja.

Razstava z naslovom Fotografije in skulpture v Galeriji – Muzeju Lendava nas popelje v svet fotografij Stephana Lupina. Na ogled so večinoma newyorške fotografije s prizori iz nočnega življenja, fotografije slavnih ljudi ter portreti in akti. Te fotografije predstavljajo vrhunec njegovega fotografskega ustvarjanja. Na razstavi pa so ob fotografijah na ogled tudi njegove skulpture iz zadnjega ustvarjalnega obdobja, ki kažejo pojmovanje lupinizma. Razstava nam pokaže bistvo Lupinovega umetniškega ustvarjanja in hkrati priča tudi o osebnem pripovedovanju umetnika oz. njegovem dojemanju stvarstva.


IZBOR FOTOGRAFSKIH DEL


VABILO / GRAFIKA

Priloga:
Vabilo_Lupin_HKD_Lendava (pdf; 1,29 MB)